Darujte
zdravie a krásu
článok / Mar 06 2016

Epilácia – čo naozaj účinkuje a čo je len reklamný ťah?

Odstránenie ochlpenia na tele je dnes v estetickej medicíne žiadanou témou. Mať totiž hladké nohy bez holenia alebo bolestivého vytrhávania je niečo, za čo sú si ženy ochotné priplatiť. Epilácia však už dávno nie je len pre ženy a neplatí na odstraňovanie chĺpkov len na nohách. Muži si nechávajú odstraňovať ochlpenie na chrbte či v podpazuší. To je obľúbené aj u žien, často však žiadajú aj odstránenie chĺpkov v oblasti bikín a v intímnej zóne, či jemných chĺpkov na tvári.

Epilačný boom ale so sebou priniesol aj množstvo mýtov. Ak vám napríklad niekto sľubuje „stopercentné odstránenie chĺpkov navždy“, ide skôr o reklamný ťah ako o skutočnosť.

Telo je totiž živý organizmus, ktorý sa neustále mení. Hlavne u žien môže aj po laserovej epilácii spôsobiť navrátenie ochlpenia napr. výrazná hormonálna zmena, najmä v tehotenstve.

Čo všetko ešte treba zobrať do úvahy, aby ste laserovou epiláciou dosiahli čo najlepšie výsledky?

Epilácia laserom v žiline - Klinika Zdravia

IPL, alexandritový laser alebo LED diódový laser?

Práve tieto tri technológie majú na trhu najväčší podiel. Aký je medzi nimi rozdiel a ktorá vám zabezpečí ten najlepší a najtrvalejší výsledok? Poďme sa trochu pozrieť na každú z nich...

IPL 

IPL, tzv. intensive pulse light, je biele svetlo, ktoré funguje na vlnovej dĺžke 500-1200nm. Toto svetlo tepelne naruší vlasové korienky (folikuly), ktoré následne vymiznú. Pri tejto dnes už prekonanej epilačnej metóde si však treba dať pozor na to, že IPL nie je laserové svetlo. Aj preto má táto metóda nižšiu účinnosť. Často sa zamieňa s laserovým ošetrením, toto jej pomenovanie je ale nesprávne.

IPL prístroje nájdete ešte aj dnes v mnohých kozmetických salónoch. Obsluhujú ich kozmetičky, nie zdravotnícky personál. Táto technológia pritom môže predstavovať pomerne veľké riziko najmä pri lacných čínskych prístrojoch, ktoré sú v salónoch veľmi rozšírené. Pri nesprávnom nastavení môže spôsobiť dokonca popáleniny ošetrovanej kože. Po absolvovaní niekoľkých IPL ošetrení môže nastať vznik nežiaducich pigmentácií, a to aj na minimálne opálenej koži.

IPL je dávno prekonaná technológia a ak si chcete dať odstrániť ochlpenie, žiadny odborník vám ju už neodporučí. V dnešnej dobe je síce pomerne lacná, nízku cenu ale dosahuje hlavne preto, že má slabú účinnosť. Ošetrenie budete mať za menej, v konečnom dôsledku však pre veľké množstvo nutných opakovaní zaplatíte viac a ešte k tomu máte i neistý výsledok. Mnohým klientom sa ochlpenie po čase vráti v rovnakom množstve.

Alexandritový laser 

Alexandritový laser je modernejšia technológia, ktorá pracuje na vlnovej dĺžke 755nm. V tomto prípade už ide o laserové ošetrenie, jeho základom je červené svetlo. Laserový lúč sa premení na tepelnú energiu a tak spôsobí zničenie chĺpku.

Technológia má väčšiu účinnosť ako IPL kvôli tomu, že používa vyššie hodnoty vlnovej dĺžky. Práve to však predstavuje bezpečnostný problém. Intenzívne laserové svetlo totiž so sebou prináša aj riziko popálenín kože a ošetrenie je i pomerne bolestivé. Kvôli tomuto hroziacemu nebezpečenstvu sa laser používa  pri nižšej intenzite, má však preto aj nízky účinok. Lúč totiž pri nízkej intenzite nastavenia  nedostatočne preniká do hlbokých vrstiev kože, kde sú častokrát uložené cibuľky vlasu. Ide najmä o oblasti ako chrbát, brada či stehná. Kvôli tomu budete musieť podstúpiť veľké množstvo opakovaní zákroku, a takisto v konečnom dôsledku zaplatíte viac. Nehovoriac o tom, že výsledok je neistý a riziko popálenia najmä pri vyšších fototypoch pomerne vysoké.

LED diódový laser 

LED diódový laser 2 generácie je to najvhodnejšie riešenie, aké na trhu momentálne existuje. Ide o špičkové laserové ošetrenie, ktoré pracuje s vlnovou dĺžkou 808nm a hoci ide o vysoké hodnoty, nehrozí spálenie pokožky. LED diódový laser 2 generácie je frakčný laser, ktorý rozloží energiu nutnú na spálenie cibuľky vlasu do mnohých, rýchlo po sebe idúcich impulzov. Vďaka tomu je pokožka uchránená od dlhého deštruktívneho pôsobenia laseru na jej povrch.

Infračervené spektrum a hlboký prienik lúčov majú za následok vysoký účinok zákroku a ošetrenie je oveľa menej bolestivé. V porovnaní s LED epilačnými prístrojmi 1. generácie je dokonca o 50% rýchlejší a na rozdiel od alexandritového lasera a IPL svetla ním môžeme ošetrovať aj lokality, kde inak hrozí vyššie riziko vzniku pigmentácií.

Táto najnovšia účinná metóda dokáže v ideálnom prípade odstrániť väčšinu neželaného ochlpenia a je najvhodnejšou metódou aj pre tmavšiu pokožku.

Epilácia laserom Žilina - Klinika Zdravia

Prečo laserová epilácia? 

Ak si dlhodobo nejakým spôsobom odstraňujete chĺpky, určite ste sa stretli s niektorým z nasledujúcich problémov. Holenie spôsobuje tzv. folikulitídu- zapálené červené vyrážky, alebo aj nepríjemné zarastanie chĺpkov. Hoci sa môže zdať, že ide o najrýchlejšiu a najlacnejšiu metódu, stačí si zrátať nákupy žiletiek a čísla už nebudú až také lichotivé.

Depilovanie voskom či cukrovou pastou je zasa značne bolestivé, a tiež môže spôsobovať zarastanie chĺpkov. Navyše je to už nákladnejšia metóda, najmä z dlhodobého hľadiska.

Ak máte ekologické cítenie, určite si viete predstaviť, koľko odpadu za celý život vyprodukujete kúpou jednorazových žiletiek či voskových pásikov.

Laserová epilácia je zdanlivo najdrahšia metóda, ak si však spočítate reálne náklady, začne byť pomerne rýchlo návratná. Navyše je pohodlná a prináša trvácne výsledky. Už žiadne zarastanie, vyrážky, kopec odpadu a starosti takmer každý deň. Vyskúšajte si LED diódový laser a už nikdy sa nebudete chcieť vrátiť k starým metódam.

Chcete mať dokonale hladké telo? Zistite viac o epilácii u nás na Klinike Zdravia, pozrite si fotografie PRED a PO, alebo sa rovno objednajte. Všetko nájdete na našej web stránke v sekcii Epilácia

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Nov 10 2021
Čistá pleť je základom pre jej zdravie a vitalitu. Navyše, pokožka tváre je neustále viditeľná a jej nedost...
článok / Dec 16 2022
Rádiofrekvencia aplikovaná na tvár. Rádiofrekvencia sa používa na omladenie tváre, spevnenie pleti a ...
článok / Nov 21 2022
Chcete aby vaša pleť žiarila ? Trpíte rozšírenými pórmi? Pomocou cielených aktívnych látok a jemnej ex...
článok / Jún 19 2020
Laserový resurf priniesol do estetickej medicíny revolúciu. Pokožka sa po laserovom zbrúsení povrchu epider...